08 Julai 2009

TERKENANG TIBA-TIBA

mari kita semua menghayati isi sepucuk surat dari seorang anak kepada ayahnya.
anak ini merupakan seorang penuntut di salah sebuah IPTA dalam negara.

mari.....

Ayah,
Saya merasa tidak selesa kerana terus menerus menulis surat kepada ayah untuk meminta wang. Saya merasa malu dan sedih. Saya ingin meminta wang sebanyak RM1000 daripada ayah, walaupun setiap bahagian tubuh saya memberontak. Saya meminta dengan tulus dari hati saya yang paling dalam, ayah maafkan saya.

Salam dari anakanda,
Sarip.

P/s:
Saya merasa berat hati untuk mengirimkan surat ini, jadi saya cuba untuk mengejar posmen yang mengambil surat ini dari dalam peti surat. Saya ingin mengambil kembali surat ini dan membakarnya, kerana surat ini pasti menyusahkan hati ayah. Saya berdoa dalam hati agar saya dapat semula surat ini, tapi sudah terlambat.


Beberapa hari kemudian dia menerima balasan surat dari ayahnya yang mengandungi ayat yang ringkas.

Kepada Sarip,
"Nak, doamu sudah dimakbulkan. Suratmu tidak pernah ayah terima"Dari Ayahmu.

__________________________________

aku terbaca surat ni dlm 1 web jenaka yang memang aku suka lawat.
tiba-tiba aku teringat masa zaman aku menuntut dulu.
kalau time nak mintak duit pada kakak aku.
susunan ayat memang power gila.

dulu aku selalu sms aje kalau nak mintak duit pada kakak2 aku.
tu pun kalau dh betul2 teruk, baru aku mintak.
kadang2 tak teruk mana pun.
berlebih bajet sangat.

kalau aku sms kakak2 aku.
aku selalu guna ayat yang puitis lagi menusuk jiwa.
baru tersentuh sikit.
contohnya:

menemui kekandaku yang cantik rupawan lagi dermawan.
adindamu disini ingin sekali menatap wajahmu itu untuk mengubat rindu.
tujuan adindamu ini melemparkan sms yang tidak seberapa ini adalah untuk.....


lebih kurang mcm tu la....
kadg2 sampai 2 3 page sekali dia punya panjang sms.

dan selalunya permintaan aku berhasil.
walaupun terpaksa menadah telinga kena ceramah.

hahahaha....

nota tercicir
korang boleh la try sekali-sekala.
mesti tersentuh punyalah...

tp jangan amal selalu.
boleh bankrupt!!

..................................

4 ulasan:

sharamli berkata...

aku slalu wat...tp xpenah guna ayat puitis p0n..

pas sms trus tutup f0n...takut direply dgn ayat yg menghampakan...

last2 dpt gk wit..hu3

F A R Y N berkata...

aku slalu call ayah aku camni je...

ayah..nak duit!


soknya dah bank in..hahahahaah

fahruzzaman.Ismail berkata...

sharamli: hahaha....biasala.
mcm cr org guna time sesak cm tu..

cik FARYN: mesti ayah ko seorg yg pemurah kan...kan...

tak mcm kakak2 aku!

lebih dr firaun lg.

hahahahahaaa

eiza in the house.. berkata...

adik aku lagi kaw2 ayat dia..

"akak leh masukkan rm10 tak...nak buat makan"..

bukan kah begitu sadis..huhu